ATT PLUGGA FOTO FEAT. GRETA MARÍA ÁSGEIRSDÓTTIR

Det är nu en vecka kvar till sista ansökningsdagen till universiteten, är det någon som tänkt söka nåt? Jag pluggade ju bildjournalistik back in the days och tänkte why not göra ett par inlägg om att plugga foto! Men jag håller ju dock alltid låda här inne så bestämde mig för att ta ett snack med några kompisar som också pluggat foto istället. Först uuuuut: Greta!!
///
None-Swedes I am super sorry about this, but I'm not gonna translate this interview series. I'm too stressed and lazy + I'm going to Prague today + my computer is dead (check ur inbox for funeral invite) :((( But please scroll through the pics - there's some good shit here by Greta! And don't worry, all other posts will continue as normal (bc u totally care - right). 
 
Greta María Ásgeirsdóttir har precis avslutat sina studier på BTK University of Art & Design i Berlin. Sköra och intima porträtt, kalla färger och en tidslös klassisk anda kan ses som några av hennes signum. Hon rör sig smidigt mellan det dokumentära och konstnärliga och lyckas alltid skapa en känsla av närhet mellan betraktaren och fotosubjektet. Förutom att avsluta sina studier har hon under våren hunnit med två utställningar samt en book launch. Q.U.E.E.N. 
 
! DON'T MISS ! Gretas Portfolio och Instagram
 
Hur var din utbildning? 
Den hade sina mot- och medgångar, men så är det väl med det mesta. Om jag ska sammanfatta den: förvirrande, spännande, långtråkig, exalterande, och förevigt stressig. Det var nog dessa stadier den mest rörde sig i. 
 
Vad var fördelarna/nackdelarna med att plugga där du pluggade?
- Dyr tuition fee
+ CSN-berättigat
- Dålig organisering (ibland kändes det som att ingen visste vem som var ansvarig för saker)
+ Peppande lärare
- Tråkig location
+ Relativt enkelt att ta sig dit
+++ Så internationellt. Min klass bestod av människor från elva olika länder, det fanns aldrig endast ett kulturellt perspektiv att utgå ifrån. 
 
Hur var det att plugga i ett annat land? 
Skönt. Jag kände redan innan jag hittade skolan att jag behövde flytta något nytt. Jag har flyttat mellan länder förut, så just det var inte den största grejen. Men att flytta till just Berlin är det bästa val jag gjort. 
 
Vad var den mest minnesvärda uppgiften du gjorde under din utbildning? 
De flesta uppgifter jag gjorde kändes som just sådana: bara uppgifter. Inget jag gjorde riktigt för mig själv. Men under sjätte terminen hade vi som slutuppgift i en kurs att ta en serie bilder, helt fritt från någon form. Jag började i samma takt som tidigare, formade en idé för något jag inte riktigt kände något för, men övergick sedan (när jag tappade tråden, vilket jag gjorde rätt så ofta) till en idé jag hade haft ett tag: 
 
Jag gjorde 'Class of 2017', en serie bilder där jag åkte hem till alla mina klassisar och fotograferade var och en på tre olika sätt: halv- eller helkropp, närbild, detaljbild. Och sedan gjorde jag en bok av det, något som vi kunde ha med oss efter avslutningen. För det var rätt så säkert att alla inte skulle vara kvar i Berlin. 
 
På vilket sätt har ditt fotande utvecklats av dina studier? 
På ett sätt känns det som att jag har kommit tillbaka till de bilder jag tog innan jag studerade, men med någon mer förståelse för varför jag tar bilder. Eller det vill jag gärna tro. Jag har fått experimentera med idéer de senaste åren, och har på det sättet känt efter vad det är jag vill göra genom att eliminera andra genrer. Typ. Det är svårt att formulera. Utbildningen och allt som hänt runt den har fått mig att känna mig mer säker i mina bilder, de är inte längre bortförklaringar. 
 
Vad var det bästa/sämsta med att studera just foto? 
Sämsta: Att det kan vara så känsligt. Det finns inget konkret med fotografi, inget rätt eller fel, så det är lätt att råka såra någon när någons projekt bedöms av klassen. Det är så personligt. 
 
Bästa: All gratis kritik från andra som oftast känner till vad jag tidigare gjort, och som hjälpt mig att forma mig själv. Och såklart att vara omringad av kreativa personer som alla har sina egna projekt, men som samtidigt peppar varandra att fortsätta. 
 
Vad gör du nu? 
Just nu sitter jag på ett café på Hertzbergstraße och försöker hitta jobb att söka. Det är det jag gör mest dessa dagar, fast vart jag sitter varierar. Försöker dricka mindre kaffe också. Min kaffekonsumption har stigit orimligt mycket de senaste månaderna. Det är svårt att säga vad jag gör just nu, för det varierar varje vecka. Just denna vecka ska jag försöka göra en ny serie till en platform i New York, något som kanske blir något. Vi får se.
 
Hur väl förberedd för yrkeslivet som fotograf känner du dig efter utbildningen?
Jag kunde nog vara mycket mer förberedd än jag är just nu. Visst har vi lärt oss några småsaker, gått igenom yrkeslivet under någon lektion, men det är just det: småsaker. Önskar det hade funnits en kurs tillägnad just saker-som-är-bra-att-veta. Att jag behöver ha med tysk byråkrati att göra hjälper inte precis, hehe. Men jag kommer väl ha någon mer koll om ett tag, hoppas jag. 
 
Hur ser du på ditt framtida fotande?
Den senaste terminen, när vi inte haft några lektioner utan bara en bachelor att göra klart, har jag haft tiden att realisera projekt och svetta mig igenom två utställningar tätt inpå varandra. Och det är väl precis det som är drömmen. Att få fortsätta just så. Det finns så otroligt många människor jag vill starta projekt med, jag vill inte vara fast någonstans. Men klart att detta är svårt utan en stadig inkomst, eller bidrag eller liknande. Men klart det är en dröm. Annars vill jag helst bara jobba kring människor, vare sig det blir på ett magasin eller någon organisation. 
 
Och!! Jag vill såklart att mitt nuvarande hjärteprojekt 'Wet' ska växa och fortsätta i flera år till. 
 
 Alla bilder i inlägget tillhör Greta
///
All images belong to Greta
 
About photography | |