ATT PLUGGA FOTO FEAT. THEA HOLMQVIST

Hörrni ba några dagar tills antagning.se stänger sina portar, hur går det med sökandet? Ah skitsamma, plugga foto fan! Asbra för era instafeeds - lovar! #followforfollow (a) Kanske iiiiinte så gött för plånkan dock. OKEJ jag ska sluta babbla nu! Andra delen i Att plugga foto-serien är här, och denna gång har jag snackat med min kära gamla klassis Thea aka Thealicious. 
///
Hey darls, same deal this time around - scroll for some nice pics (this time by my old classmate Thea) while you cry over my dead computer that made me lose too much time last week - ok? Srrrrrryyyyyyy, I promise the next interview series I make will be in English :* :* :* :* 
 
Thea Holmqvists portfolio är en kraftfull kompott av redaktionella och kommersiella bilder. Hennes öga för komposition, färg och detalj gör att till och med hennes lugna landskapsbilder blir riktiga show stoppers. Sedan hon avslutade sin bildjournalistutbildning på Mittuniversitetet våren 2015 har hon jobbat på ett flertal redaktioner, haft ett par utställningar, startat egna projekt samt frilansat. B.O.S.S.
 
! DON'T MISS ! Theas Portfolio och Instagram
 
Hur var din utbildning?
Trodde ärligt att själva foto-delen skulle vara sekundär, och skrivandet primärt, men det visade sig vara helt tvärtom. För mig som bara haft fotograferandet som en hobby (jag var som en helt oanvänd filmrulle när jag kom dit), men alltid drömt om att arbeta som (skrivande) journalist, var det fantastiskt att få öppna den här dörren till att kunna berätta i bilder. Jag lärde mig otroligt mycket under de här tre åren; både att behandla bilder i photoshop, att våga ta kontakt med främmande människor och att sätta ihop hela berättelser utifrån färger, former och symboler. 
 
Vad var fördelarna/nackdelarna med att plugga där du pluggade?
Det var varken positivt eller negativt att den bara fanns i Sundsvall och ärligt talat tror jag inte det spelade speciellt stor roll för mig var jag studerade. Så känner jag i alla fall så här i efterhand. Jag hade en superbra klass och det var nog det viktigaste för mig, att känna samhörighet och stöd när allt annat var nytt; första egna hemmet, första upplevelsen av universitetslivet och en helt ny stad.
 
Vad var den mest minnesvärda uppgiften du gjorde under din utbildning?
Helt klart examensprojektet jag gjorde på Island under vår sista termin. Arbetet som resulterade i avskeds-utställningen med hela klassen innan vi var klara och sa adjö till den trygga famn som utbildningen faktiskt var och begav oss ut i arbetslivet. 
 
Sedan tyckte jag väldigt mycket om kursen 'The Norrland Project' som vi hade under på hösten vårt andra år. Det var nog då jag kände att jag faktiskt hade börjat utvecklas efter att ha tvivlat på mig själv och mina kunskaper väldigt länge.
 
På vilket sätt har ditt fotande utvecklats av dina studier?
Oj. Det kommer bli en roman om jag ska förklara det. Innan jag började studera fanns det inte ens en tanke på att fotografi kunde vara ett verktyg i mitt framtida drömyrke som journalist. Det var något jag tyckte var roligt att fylla ut mina blogginlägg med. 
 
Idag har jag ett eget bildspråk, kunskap för att kunna analysera bilder och, på en helt annan nivå än tidigare, förstå vad fotografen vill säga med en bild. Jag kan förmedla saker i bild som jag aldrig skulle kunna göra i ord = komplettera mina journalistiska arbeten och helt ärligt har mina studier utvecklat mitt fotande på varenda nivå.
 
Vad var det bästa/sämsta med att studera just foto?
Det bästa var att det var som att öppna en dörr till att kunna uttrycka sina känslor och tankar och åsikter på ännu ett sätt. Som att lära sig ett nytt språk.
 
Det sämsta var prestationsångesten som växte fram och känslan av att aldrig vara bra nog (för mig själv). Det är något jag fortfarande mår väldigt dåligt av i perioder, även om det har blivit lite bättre.
 
Vad gör du nu? 
Jag har precis avslutat ett vikariat på lokaltidningen här där jag bor. Nu hoppar jag in vid behov, samtidigt som jag gör frilansuppdrag för både dem och andra. I sommar ska jag vikariera som kulturredaktör och bildjournalist. Vid sidan av håller jag också på med ett projekt tillsammans med en sömmerska och en bloggare, men det är hemligt några veckor till. 
 
Utöver det fotar jag ibland kommersiella uppdrag (bröllop, porträtt, företagsbilder) när jag har tid, möjlighet och ork, men mest av allt försöker jag vila upp mig då jag länge känt mig utarbetad och nedstämd. Förhoppningsvis är det på väg åt rätt håll, det har börjat kännas så.
 
Hur väl förberedd för yrkeslivet som fotograf kände du dig efter utbildningen?
Ganska snabbt blev det väldigt tydligt att arbetsmarknaden inom journalistbranschen är tuff. Det är också väldigt stor konkurrens som frilansare, just för att många utexamineras samtidigt som tidningarna drar ner på anställda. Men det pratade vi mer om studenter emellan, på utbildningen kändes det inte som att vi diskuterade arbetsmarknaden speciellt mycket, även om vi arbetade en del med att sätta ihop portfolios att skicka tillsammans med våra CV:n och använda på våra hemsidor. 
 
I efterhand kan önska att vi fått lära oss både om hur det fungerar att driva eget företag och hur vi med multiutbildning bäst säljer in oss till arbetsgivare.
 
Hur ser du på ditt framtida fotande?
Jag har svårt att se mig arbeta med ett yrke som inte inkluderar foto, även om jag tänkt tanken under de dagar som är som jobbigast. Drömmen vore såklart att få en fast tjänst på en redaktion där jag framför allt får skriva långa reportage, både glada och peppande, men också viktiga och allvarliga. Använda hela min kompetens, från penna och kamera till rörligt material. Det är svårt, att sätta ord på sina drömmar. Jag hoppas bara att det finns lika mycket plats för kreativitet som trygghet i min framtid.
 
Alla bilder tillhör Thea! 
///
All pictures belong to Thea
 
About photography | |
#1 - - Evelina Östlund:

Such a talented photographer

Svar: She really is!
Veronica Jonsson